25.1.09

Sanat


SANAT VAR OLANDAN KAÇIŞTIR.


"Sanat" diyor Ali Şeriati: "Var olandan” kaçıştır... Bizi sanat yapmaya zorlayan şey, var olandan kaçış duygusudur... Var olandan kaçış, var olandan nefret, sanatı meydana getirir... Sanat, var olması gereken ve fakat olmayandır..." Sanatın insan için büyük anlamlar ifade ettiğini, toplumun can damarlarından birini oluşturduğunu söylemeye bile gerek yok aslında... İnsan sanatsız yapamaz bu dünyada. Sanatsız bir toplum, sanatsız bir medeniyet düşünülemez yeryüzünde!.. Sanatın birey ve toplumlar üzerinde büyük etkilerde bulunduğuna tarih tanıklık ettiği gibi, bugün bu etki açıkça gözlemlenebilmekte, hatta hissedilebilmektedir; sanatın tabiatındaki başkalaşıma rağmen. Esasen bu etki karşılıklıdır: İnsandan sanata, sanattan insana. İnsan sanatını yapıyor, üretiyor; ama ortaya çıkan sanat, dönüyor, kendini üreten insanı etkisi altına alıyor...

Hem Sartre hem, hem de İslam Peygamberi cennete inanır, hem ikisi arasındaki fark, Sartre’nin cennetin yokluğuna, peygamberin de varlığına inanmış olmasıdır. İhtilaf varlığı ve yokluğu üzerindedir. Cennetin varlığının gerekliliği üzerinde, yani her şeyin mutlak olduğu, her şeyin aşkın olduğu, her şeyin güzel ve iyi olduğu bir yaşamın gerekliliği üzerinde herhangi bir ihtilaf yoktur. Böyle bir dünyanın varlığına inanlar olduğu gibi inanmayanlarda vardır. Mevcut durumdan memnun olan aşağılık kişiler konu dışındadır. Hatta bazıları daha üst seviyede düşünerek, şimdiki dünyayı kötü ve kusurlu görmelerine rağmen herhangi bir ideale de sahip değillerdir.

Yani büyük bir ruha sahip olan insan, Tanrının yarattığı bu dünyada gönlünün arzularına sahip olamıyor.çünkü buradaki her şey nispi, kötü, mülevves, en azından eksiktir;ideal yoktur. “Tanrımın yerinde olsaydım” diyor Hayyam, “aşağılık ruhlar gibi büyük ruhların da doyuma ulaşacağı bir dünya yaratırdım.”

Nitekim herkes,”var olanın” kötülüğe ve eksikliğe mahkum olduğuna inanmaktadır. Karanlık ve iğrenç bulduğu,kendi evi olarak hissetmediği sıkıcı bir mekanda yaşayan herkes, bu mekandan nefret eder; kendisini orada gurbette görür; sürekli olarak buradan kaçmayı içinden geçirir. Dine inanan kimileri bu dünyadan daha mutlu bir dünyaya çıkmak istemektedirler. Kimileri ise bu dünyadan başka bir gidilecek yer olmadığına inanarak bu dünyayı “cennete çevirmek”; ideallerindeki dünya haline getirmek istemektedirler. İşte sanat bu işlevi yerine getirmektedir.














Dünyanın En Büyük Yeraltı OrdusuÇinliler tarafından dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen Terra Cotta askerleri olarak da bilinen 'Yer Altı Heykeller Ordusu'nda 8 bin asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin ediliyor.




Hiç yorum yok:

Blog Arşivi